Direct naar content gaan
Vennootschapsbelasting; Fiscale eenheid
undefined
artikel 15ai Wet Vpb Belastingdienst//
Uw brief van:Datum:
Uw kenmerk:Ons kenmerk:
Onderwerp: Vennootschapsbelasting. Fiscale eenheid. Doorschuiving sanctie van artikel 15ai Wet VpbGeachte ,Naar aanleiding van uw brief van deel ik u het volgende mee.In uw brief verzoekt u mij namens te en haar op de voet van artikel 15 van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (Wet Vpb) verenigde te goed te keuren dat bij de ontvoeging van de fiscale eenheid met als moedermaatschappij de inwerkingtreding van de sanctie van artikel 15ai van de Wet Vpb als gevolg van de achterwege kan blijven.De staatssecretaris van Financiën heeft mij in het besluit met nummer DGB2010/4620M toegestaan een beslissing te nemen op uw verzoek.Ik keur goed dat de overdracht op van door aan binnen de fiscale eenheid bij ontvoeging van de fiscale eenheid niet leidt tot inwerkingtreding van de sanctie uit hoofde van artikel 15ai van de Wet Vpb .Aan deze goedkeuring verbind ik de volgende voorwaarden:
  • a.De overdrager en de overnemer worden door dezelfde rechtshandeling ontvoegd uit de fiscale eenheid met als moedermaatschappij.
  • b.Zowel ten tijde van de overdracht als ten tijde van de ontvoeging was (al dan niet tezamen met andere maatschappijen) een fiscale eenheid tussen overdrager en overnemer mogelijk, die door de rechtshandeling niet zou zijn ontvoegd.
  • c.Direct aansluitend aan de ontvoeging van de fiscale eenheid tussen , , en komt een nieuwe fiscale eenheid tot stand waartoe , en behoren.
  • d.De overdracht van het vermogensbestanddeel wordt voor de toepassing van artikel 15ai van de Wet Vpb geacht op het oorspronkelijke overdrachtstijdstip binnen de nieuwe fiscale eenheid te hebben plaatsgevonden.
  • e.Ingeval de nieuw gevormde fiscale eenheid ten aanzien van de overdrager of de overnemer verbreekt met terugwerkende kracht tot het voegingstijdstip, vindt de toepassing van artikel 15ai van de Wet Vpb met betrekking tot de overdracht van het vermogensbestanddeel op dat tijdstip plaats bij de nieuw gevormde fiscale eenheid.
  • f. , , , en aanvaarden deze goedkeuring en de daaraan verbonden voorwaarden en bevestigen dit schriftelijk aan mij binnen twee maanden na dagtekening van deze brief.
Hoogachtend,Belastingdienst//De inspecteur...................
undefined
artikel 15ai Wet Vpb Belastingdienst//
Uw brief van:Datum:
Uw kenmerk:Ons kenmerk:
Onderwerp: Vennootschapsbelasting. Fiscale eenheid. Doorschuiving sanctie van artikel 15ai Wet Vpb Geachte ,Naar aanleiding van uw brief van deel ik u het volgende mee.In uw brief verzoekt u mij namens te en haar op de voet van artikel 15 van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (Wet Vpb) verenigde te goed te keuren dat bij de ontvoeging van de hiervoor genoemde dochtermaatschappijen uit de fiscale eenheid met als moedermaatschappij de inwerkingtreding van de sanctie van artikel 15ai van de Wet Vpb als gevolg van overdrachten tussen de hiervoor genoemde dochtermaatschappijen achterwege kan blijven.De staatssecretaris van Financiën heeft mij in het besluit met nummer DGB2010/4620M toegestaan een beslissing te nemen op uw verzoek.Ik keur goed dat de overdrachten van vermogensbestanddelen tussen vorenbedoelde dochtermaatschappijen binnen de fiscale eenheid bij ontvoeging van deze dochtermaatschappijen uit de fiscale eenheid niet leiden tot inwerkingtreding van de sanctie uit hoofde van artikel 15ai van de Wet Vpb .Aan deze goedkeuring verbind ik de volgende voorwaarden:
  • a.Vorengenoemde dochtermaatschappijen worden door dezelfde rechtshandeling ontvoegd uit de fiscale eenheid met als moedermaatschappij.
  • b.Zowel ten tijde van de desbetreffende overdrachten als ten tijde van de ontvoeging was een fiscale eenheid tussen vorengenoemde dochtermaatschappijen mogelijk, die door de rechtshandeling niet zou zijn ontvoegd.
  • c.Direct aansluitend aan de ontvoeging van de fiscale eenheid tussen en komt een nieuwe fiscale eenheid tot stand waartoe vorengenoemde dochtermaatschappijenbehoren.
  • d.De overdrachten van vermogensbestanddelen worden voor de toepassing van artikel 15ai van de Wet Vpb geacht op het oorspronkelijke overdrachtstijdstip binnen de nieuwe fiscale eenheid te hebben plaatsgevonden.
  • e.Ingeval de nieuw gevormde fiscale eenheid met terugwerkende kracht tot het voegingstijdstip wordt verbroken, vindt het bepaalde in artikel 15ai van de Wet Vpb toepassing bij de nieuw gevormde fiscale eenheid.
  • f. , en aanvaarden deze goedkeuring en de daaraan verbonden voorwaarden en bevestigen dit schriftelijk aan mij binnen twee maanden na dagtekening van deze brief.
Hoogachtend,Belastingdienst//De inspecteur...................
undefined
artikel 15ai Wet Vpb Belastingdienst//
Uw brief van:Datum:
Uw kenmerk:Ons kenmerk:
Onderwerp: Vennootschapsbelasting. Fiscale eenheid. Doorschuiving sanctie van artikel 15ai Wet VpbGeachte ,Naar aanleiding van uw brief van namens deel ik u het volgende mee.In uw brief verzoekt u mij goed te keuren dat de verbreking van de fiscale eenheid als gevolg van de juridische fusie niet leidt tot inwerkingtreding van de sanctie van artikel 15ai van de Wet op de vennootschaps-belasting 1969 (Wet Vpb).De staatssecretaris van Financiën heeft mij in het besluit met nummer DGB2010/4620M toegestaan een beslissing te nemen op uw verzoek.Ik keur goed dat bij de verbreking van de fiscale eenheid (hierna aan te duiden als: de oude fiscale eenheid) als gevolg van de juridische fusie, waarbij opgaat in ,de inwerkingtreding van de sanctie van artikel 15ai van de Wet Vpb achterwege blijft met betrekking tot overdrachten als bedoeld in artikel 15ai van de Wet Vpb, waarbij en haar gevoegde dochtermaatschappij(en) als overdrager of overnemer betrokken zijn geweest.Aan deze goedkeuring verbind ik de volgende voorwaarden.
  • a.De juridische fusie vindt plaats met toepassing van artikel 14b, tweede of derde lid, van de Wet Vpb .
  • b.Direct aansluitend aan de ontvoeging van de oude fiscale eenheid als gevolg van de juridische fusie waarbij verdwijnt, komt een nieuwe fiscale eenheid tot stand waartoe en alle vorenbedoelde dochtermaatschappijen uit de oude fiscale eenheid behoren.
  • c.Alle overdrachten als bedoeld in artikel 15ai van de Wet Vpb waarbij een dochtermaatschappij uit de oude fiscale eenheid dan wel zelf als overdrager of overnemer betrokken is geweest, worden voor de toepassing van artikel 15ai van de Wet Vpb geacht op het oorspronkelijke overdrachtstijdstip binnen de nieuw gevormde fiscale eenheid te hebben plaatsgevonden, waarbij een overdracht door of aan geldt als een overdracht door of aan .
  • d.Ingeval de nieuw gevormde fiscale eenheid verbreekt met terugwerkende kracht tot het in voorwaarde b. bedoelde voegingstijdstip, vindt toepassing van artikel 15ai van de Wet Vpb plaats op dat tijdstip bij de nieuw gevormde fiscale eenheid.
  • e. , , en verklaren binnen twee maanden na dagtekening van deze brief schriftelijk aan mij dat zij instemmen met de in deze brief gegeven goedkeuring en de daaraan verbonden voorwaarden.
Hoogachtend,Belastingdienst//De inspecteur...................
undefined
artikel 15ai Wet Vpb Belastingdienst//
Uw brief van:Datum:
Uw kenmerk:Ons kenmerk:
Onderwerp: Vennootschapsbelasting. Fiscale eenheid. Doorschuiving sanctie van artikel 15ai Wet Vpb Geachte ,Naar aanleiding van uw brief van namens deel ik u het volgende mee.In uw brief verzoekt u mij goed te keuren dat de verbreking van de fiscale eenheid als gevolg van de juridische fusie niet leidt tot inwerkingtreding van de sanctie van artikel 15ai van de Wet op de vennootschaps-belasting 1969 (Wet Vpb).De staatssecretaris van Financiën heeft mij in het besluit met nummer DGB2010/4620M toegestaan een beslissing te nemen op uw verzoek.Ik keur goed dat bij de verbreking van de fiscale eenheid (hierna aan te duiden als: de oude fiscale eenheid) als gevolg van de juridische fusie, waarbij opgaat in , de inwerkingtreding van de sanctie van artikel 15ai van de Wet Vpb achterwege blijft met betrekking tot overdrachten als bedoeld in artikel 15ai van de Wet Vpb, waarbij en haar gevoegde dochtermaatschappij(en) als overdrager of overnemer betrokken zijn geweest.Aan deze goedkeuring verbind ik de volgende voorwaarden:
  • a.De juridische fusie vindt plaats met toepassing van artikel 14b, tweede of derde lid, van de Wet Vpb .
  • b.Direct aansluitend aan de ontvoeging van de oude fiscale eenheid als gevolg van de juridische fusie waarbij verdwijnt, komt een fiscale eenheid tot stand tussen als moedermaatschappij en alle dochtermaatschappijen uit de oude fiscale eenheid.
  • c.Alle overdrachten als bedoeld in artikel 15ai van de Wet Vpb waarbij een dochtermaatschappij uit de oude fiscale eenheid dan wel zelf als overdrager of overnemer betrokken is geweest, worden voor de toepassing van artikel 15ai van de Wet Vpb geacht op het oorspronkelijke overdrachtstijdstip binnen de nieuw gevormde fiscale eenheid te hebben plaatsgevonden, waarbij een overdracht door of aan geldt als een overdracht door of aan . Overdrachten tussen de verdwijnende moedermaatschappij en de verkrijgende rechtspersoon kunnen in dit kader buiten aanmerking blijven.
  • d.Ingeval de nieuw gevormde fiscale eenheid verbreekt met terugwerkende kracht tot het in voorwaarde b. bedoelde voegingstijdstip, vindt toepassing van artikel 15ai van de Wet Vpb plaats op dat tijdstip bij de nieuw gevormde fiscale eenheid.
  • e. , en verklaren binnen twee maanden na dagtekening van deze brief schriftelijk aan mij dat zij instemmen met de in deze brief gegeven goedkeuring en de daaraan verbonden voorwaarden.
Hoogachtend,Belastingdienst//De inspecteur...................
undefined
Modeltekst voor beschikking ex artikel 18, vierde lid, Besluit fiscale eenheid 2003Belastingdienst/Uw brief van: Datum:Uw kenmerk: Ons kenmerk:Onderwerp: Vennootschapsbelasting, meegeven van verliezen aan verkrijgende rechtspersoon na fusie binnen fiscale eenheidGeachte ,Op hebt u een verzoek gedaan om het meegeven van verliezen aan een verkrijgende rechtspersoon na een fusie binnen een fiscale eenheid. In uw brief schetst u de volgende feiten en omstandigheden.Het vermogen van (hierna: ‘de verdwijnende rechtspersoon’) is overgegaan naar (hierna: ‘de verkrijgende rechtspersoon’) in het kader van een fusie (hierna: ‘de fusie’) als bedoeld in artikel 14b, eerste lid, van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (hierna: ‘Wet Vpb 1969’). Onmiddellijk voorafgaande aan de fusie maakten beide rechtspersonen deel uit van dezelfde fiscale eenheid als bedoeld in artikel 15 Wet Vpb 1969 . De fusie heeft ter zake van de verdwijnende rechtspersoon niet geleid tot verbreking van de fiscale eenheid door toepassing van artikel 18, eerste lid, van het Besluit fiscale eenheid 2003 (hierna: ‘het Besluit’). Met ingang van maakt de verkrijgende rechtspersoon geen deel meer uit van de fiscale eenheid.U verzoekt mij de voorvoegingsverliezen van de verdwijnende rechtspersoon en de fiscale-eenheidsverliezen die toerekenbaar zijn aan de verdwijnende rechtspersoon bij de ontvoeging van de verkrijgende rechtspersoon aan de verkrijgende vennootschap mee te geven, met toepassing van artikel 18, vierde lid, van het Besluit .Op uw verzoek heb ik als volgt besloten.Meegeven verliezen
  • 1.Vanaf het tijdstip van ontvoeging van de verkrijgende rechtspersoon worden voor de toepassing van artikel 20, tweede lid, Wet Vpb 1969 de volgende verliezen (mede) verrekend met de door de verkrijgende rechtspersoon na dat tijdstip genoten belastbare winst:
    • a. de voorvoegingsverliezen van de verdwijnende rechtspersoon; en
    • b. de verliezen van de fiscale eenheid die aan de verdwijnende rechtspersoon zijn toe te rekenen.
  • 2.Deze verrekening vindt plaats onder de volgende voorwaarden en beperkingen, waarbij voor de toepassing van de verrekening wordt verstaan onder:
    • het fusietijdstip:het tijdstip vanaf wanneer de overgedragen vermogensbestanddelen worden geacht rechtstreeks voor rekening en risico van de verkrijgende rechtspersoon te komen;
    • een fuserende rechtspersoon:de verdwijnende rechtspersoon, dan wel de verkrijgende rechtspersoon;
    • onderneming:de vermogensbestanddelen met de daarbij eventueel behorende activiteiten van de betreffende rechtspersoon.
    Winstsplitsing
    • a.Vanaf het tijdstip van ontvoeging wordt de winst van de verkrijgende rechtspersoon per jaar gesplitst in een deel dat betrekking heeft op de onderneming zoals die vóór het fusietijdstip tot de verdwijnende rechtspersoon behoorde en een deel dat betrekking heeft op de onderneming zoals die vóór het fusietijdstip tot de verkrijgende vennootschap behoorde (hierna: ‘winstsplitsing’).Deze winstsplitsing vindt plaats alsof de fusie niet heeft plaatsgevonden, waarbij slechts winst aan de onderneming van een fuserende rechtspersoon kan worden toegerekend voor zover deze als zodanig bij de verkrijgende rechtspersoon tot uitdrukking komt.Horizontale verrekening van verliezen
    • b.Als de winst van de verkrijgende rechtspersoon positief is, wordt een uit bovenstaande winstsplitsing voortvloeiend negatief deel, zoveel mogelijk, in mindering gebracht op de positieve delen betrekking hebbend op de ondernemingen van fuserende rechtspersonen die geen aanspraak hebben op verrekening van vóór het fusietijdstip geleden verliezen. Het resterende deel komt in mindering op de positieve delen die betrekking hebben op de ondernemingen van de overige fuserende rechtspersonen. Deze verminderingen vinden, voor zover nodig, plaats naar verhouding van de positieve delen.Verticale verrekening van verliezen
    • c.1.De vóór het fusietijdstip geleden verliezen van de verkrijgende rechtspersoon worden slechts verrekend met het overeenkomstig de onderdelen a en b bepaalde deel van de winst van de verkrijgende rechtspersoon dat betrekking heeft op de vóór het fusietijdstip tot de verkrijgende rechtspersoon behorende onderneming, behalve voor zover de verrekening van deze verliezen uit anderen hoofde is beperkt.
    • c.2.De verliezen van de verdwijnende rechtspersoon die op grond van deze beschikking worden meegegeven, worden slechts verrekend met het overeenkomstig de onderdelen a en b bepaalde deel van de winst van de verkrijgende rechtspersoon dat betrekking heeft op de vóór het fusietijdstip tot de verdwijnende rechtspersoon behorende onderneming, behalve voor zover de verrekening van deze verliezen uit anderen hoofde is beperkt.
  • 3.Het bedrag van de verliezen van de fiscale eenheid die aan de verdwijnende rechtspersoon zijn toe te rekenen heb ik vastgesteld op . Het bedrag is als volgt over de verschillende jaren verdeeld . Als u het niet eens bent met deze beslissingBent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u bezwaar maken. Stuur een brief naarBelastingdienst//Vennootschapsbelasting/Vermeld altijd de reden van uw bezwaar en het kenmerk van deze brief. Uw bezwaar moet bij ons binnen zijn vóór Hoogachtend,Belastingdienst/De Inspecteur,
Naar boven